Srovnávací test zrcadlovek Sony A200, Canon 500D a kompaktu Kodak Z8612 IS 12x zoom

03.08.2009 11:12

tomto testu se podíváme na tři zajímavé fotoaparáty, které mají i 3 přednosti, každý jednu. Sony A200 je v současnosti nejlevnější zrcadlovkou na trhu s rozlišením 10Mpix. Canon 500D je novinka, která umí natáčet HD video a Kodak Z8612 IS je nejlevnější 12x zoom s plně manuálním režimem. 

V tomto testu se budeme zabývat otázkou, kolik fotoaparátu a za jak vysokou cenu vlastně potřebujeme.

Co dostanete, když si fotoaparát přinesete domů.

Všechny tři přístroje obsahují v balení potřebné kabely k připojení k PC s mini USB, připojení k TV, tištěné návody, popruh a CD s programy na zpracování fotek. Sony A200 a Canon 500D obsahují v balení i lithiový akumulátor a nabíječku. Kodak přikládá nenabíjecí lithiovou  baterii a lithiový akumulétor s nabíječkou si musíte přikoupit, za ca 750,- Kč, zato obsahuje podstavec pro fixaci foťáků na stole atd. Zde je nutné uvést, že Canon nemá kodek na fotky formátu RAW pro OS Vista 64b, jeho fotky si prostě ve Vistách 64b neprohlédnete a nemůžete je nijak zpracovávat a třídit (!) a je to možné jen v Canon programu. Sony a200 působí velmi solidním dojmem a podpora RAW pro 64b Visty je k dispozici. Sony A200 je i větší, ostudu si s ní neuděláte třeba tím, že by váš foťák někdo považoval omylem za kompakt. U Canonu 500D si tím už tak jisti nejsme a tento působí velice titěrně a male a pokud by jste s ním chtěli nabídnout nějaké začínající modelce zhotovení setových fotek, asi by se vám vysmála a odkázala vás na focení labutí na řece a dalších motivů oblíbených u amatéru s kompakty. Kodak zase působí na kompakt velmi rafinovaně a s velkým kvalitním objektivem Schneider-Kreuznach technicky vyspěle.

 Funkce fotoaparátů:

Sony A200 je klasická zrcadlovka s kvalitním setovým objektivem (lepším než u Canonu se znatelně lepší kresbou a ostrostí) a s rychostí snímání v praxi 3 sn. za vteřinu - je jen nepatrně pomalejší než Canon. Paměťové karty jsou typu Compact Flasch. Vlivem větších rozměrů se dobře drží v ruce, grip je velký a zaručuje pohodu při focení. Nemá tedy funkci videa a za méně než polovinu ceny Canonu 500D by ho i nikdo nehledal a nepostrádal. Video si natočíte každým mobilem, nebo pak kvalitní kamerou s jasně lepším videozáznamem a funkcí sterea či zoomem při natáčení, koupenou za cenu rozdílu mezi Canonem. Rozlišení čipu je 10 Mpix. Velmi kvalitní je funkce focení detailu a lze při ní vyuzít i blesk, což u Canonu 500D nejde s bleskem. Největší předností kitu Sony A200 je kvalita a ostrost jím pořízených fotografií s dodávaným setovým objektivem. Fotit můžete i v naprosté tmě - fotoaparát si při namášknutí spouště zábleskem blesku prosvětlí fotografované místo a zaostří a poté s domášknutím spouště vyfotí s bleskem snímek. Fotoaparát zaké automaticky přepne zadní display podle polohy foťáku a při focení např. detaili dlouhého předmětu tento vyfotí buď na výšku, nebo na šířku tak, aby se celý vešel na snímek.

Canon 500D je nový model této firmy a způsobuje trochu zklamání. Chybí codec formátu RAW pro stále rozšířenější OS MS Vista 64b. Máte-li tento 64b operační sytém jako já, neuvidíte ve Windows fotogalerii či průzkumníku z RAW  fotek Canonu nic. A hlavním důvodem k pořízení kvalitní zrcadlovky je přece možnost využití úpravyschopného formátu RAW. K ostatním klasickým funkcím zrcadlovek přidal Canon modelu 500D i funkci videa, která je použitelná s 30 ftps jen v rozlišení 1280x720. Setový objektiv je nevalné kvality a Sony ho ostrostí převyšuje. Pokud chcete kvalitní objektiv přikoupit, připravte si dalších 20 000,- Kč a více. Je to škoda, protože rozlišení 15 Mpix je zajímavé i když se na fotkách ve srovnání s 10Mpix Sony nijak markantně neprojevuje. Hodí se na výřezy, zvětšení, které jsou o 50% datailnější, subjektivně o 20%, ale co je to proti tomu, když si za ušetřené peníze koupíte k Sony teleobjektiv ! Aby jste dosáhli takového zvětšení u Canonu jen rozlišením čipu, musel by pak mít čip s 200 Mpix :) Kruhový ovladač na zadní straně Canonu má finkci jen šipek při prohlížení a zoomování fotek na displeji, kdežto u Sony A200 je to funkce joystiku, kdy můžete přecházet v obrázku i šikmo a volit bod ostření přímo směrem k bodu, kterých zvolíte z 9-ti přednastavených bodů ostření. U Canonu musíte rolerem proběhnout body ostření jeden po druhém, až se dostanete na požadovaný bod, což je zdlouhavé. Paměťové karty jsou typu SD/SDHC.

 Kodak Z8612 IS: Cenová a funkční bomba nese název Kodak. Tento zkušený výrobce fotoaparátů je známý svojimi zajímavě vybavenými modely. Za 2900,- Kč je fotoaparát vybavený plným manuálním režimem a samozřejmě i režimy priorit a zoomem 12x ! Čip o velikosti 1/2,5 má rozlišení 8,1 Mpix a kvalitní objektiv Schneider-Kreutznach poskytuje zoom až 12x a nízkou úroveň šumu. Zvlášť chceme upozornit na konstrukci objektivu, který je velmi kvalitně vedený v jednom teleskopu a nedochází tak k rozostření vlivem několika vratkých teskopických vysouvacích členů typických u levných kompaktů. Ohnisková vzdálenost začíná na 35mm. Na tomto ohnisku se projevuje mírné  soudkovité zkreslení, jako u všech kompaktů, které však záhy mizí a fotky jsou pěkně prokreslené i na nejdelším ohnisku. Celkem slušné video natáčí ve VGA rozlišení  s 30 ftps. Ke Kodaku je dobré si přikoupit za 750 Kč sadu s lithiovým akumulátorem a nabíječkou KLIC 8000, protože na NiMh tužkové baterky udělá asi jen 50 fotek, potom asi 300. Paměťové karty jsou typu SD/SDHC. Jako jediný z testované trojice nemá optický hledáček, ale co by jsme za 2,9k chtěli. Musíme se pochvalně zmínit o zoomu, který je i na nejdelším ohnisku prokreslený a dobře stabilizovaný. Na odkazu dole na živé fotky jsou dvě testovací dvojice fotek s ukázkami přiblížení maximálním zoomem označené "zoom" a můžete tuto funkci Kodaku posoudit sami, myslíme že obstál na výbornou.

 

Všechny tři fotoaparáty mají funkci stabilizace velmi účinnou, u Sony je stabilizovaný snímač a u Canonu setový objektiv v případě že se jedná o typ IS a Kodaku také objektiv. Kodak výborně stabilizuje objektiv i na zoomu 12x a lze s ním fotit ostré snímky z ruky i na maximálním přiblížení.

 Subjekticní hodnocení:

Nejvíce se nám líbil Kodak, je to rafinovaný fotoaparát, který za málo peněz nabízí hodně muziky. Vypadá dobře a i dobře fotí i v přiblížení zoomem 12x. Dá se strčit do větší kapsy volných kalhot a na kompakt je rychle připravený k focení po zapnutí. Jeho cena je vzhledem ke kvalitě fotek a vybavení bezkonkurenční. Jako zrcadlovka se nám nejvíce líbil Sony A200, poskytuje s kvalitním objektivem ostřejší snímky než Canon 500D a lépe se drží, působí robustněji  a má i lepší grip. Za cenu lepšího kompaktu získáte kvalitní zrcadlovku, která vám ani na ulici neudělá ostudu, oproti titěrnému Canonu 500D. Rozdíl v rozlišení čipu mnohonásobně multiplikuje teleobjektiv dokoupený za cenový rozdíl mezi oběma foťáky. Canon naopak zklamal, jeho cena je 7x vyší než Kodak ale zejména více než 2x vyšší než Sony A200 a to neoprávněně. Podle našeho názoru by neměl stát více než 13 tis. Kč a pak by odpovídal přdiané hodnotě, kterou nabízí, tj. 15 Mpix a video HD. Jeho skutečně kompaktní rozměry jsou spíše negativem a opravdu si ho někdo může splést s kompaktem. Zarážející je však nekvalitní setový objektiv, který často nezvládá ostré snímky, zejména u focení detailu a na delší vzdálenosti. U Canonu jsme se při testování setkali i s přepaly podobnými jako u kompaktů (!). Ukázky přepalů najdete na fotkách označených Canon.přepaly.

 Záver

Odpověď na otázku, který fotoaparát nabízí za svoji prodejní cenu nejvíce je asi zodpovězena. Je to Kodak Z8612 IS. Na druhém místě se nachází Sony A200 s jeho cenou na úrovni lepších kompaktů a vysokou kvalitou pořízených snámků vlivem velmi kvalitního objektivu, plně odpovídající kvalitě požadované od zrcadlovky, robustního těla a gripu a dobrého softwaru s podporou codecu RAW i pro Vista 64b. Na posledním místě se umístnil Canon 500D. Jeho cena je více než dvojnásobná oproti Sony A200 a neodpovídající sodávanému nekvalitnímu objektivu. Je doslova titěrný a špatně se drží. Proč nemá HD video 1920x1080 rychlost 30 ftps, ale jen nepoužitelných 20 ftps je nám záhadou. Rovněž chybějící RAW codec pro 64b operační systém je mínusem, když stále větší počet uživatelů přechází na tento pokročilý systém umožňující využít více paměti RAM, což se právě v náročných aplikacích na zpracování fotek a videa hodí.

Živé fotografie a anketní 3 fotky pořízené každým z testovaných fotoaparátů naleznete na www.flickr.com/photos/42351570@N02/

 

 

Zpět

Anketa

Která fotografie je nejlepší nebo nejkvalitnější? (https://www.flickr.com/photos/atitom/sets/)

Fotografie č. 1 (33) 65%

Fotografie č. 2 (12) 24%

Fotografie č. 3 (6) 12%

Celkový počet hlasů: 51

Diskusní téma: Srovnávací test zrcadlovek Sony A200, Canon 500D a kompaktu Kodak Z8612 IS 12x zoom

Datum
Vložil
Titulek

Všechny tři fotoaparáty znám

Všechny tři fotoaparáty znám a souhlasím s recenzí.Kodak opravdu za svou cenu převyšuje a snímky pořízené tímto fotoaparátem jsou výborné, Sony je na druhém místě a Canon me tentokrát opravdu propadl s tímto modelem.U Canonu se divím, Kodak je rovněž tradiční výrobce fotoaparátu a Sony je rovněž překvapení.Firma která vyrábí kdeco začíná mít i zajímavé fotoaparáty.Ovšem důležité je rovněž jakou paměťovou kartu používá.Nekoupil bych si přístroj a atyp.paměťovkou. Akceptuji dva typy karet a to CF karty a SD a jejich inovace zpětně kompaktibilní.Ze stejného důvodu bych nechtěl ani Olympus.Na trhu je dost jiných značek abych si vybral a nenechal se vydírat tím že musím používat jejich karty.

Datum
Vložil
Titulek

výsledek ankety

V anketě o nejkvalitnější fotku ze tří fotoaparátů - Sony A200, Kodak Z8612 IS a Canon 500D s absolutní převahou vyhrál foroaparát Sony A200 se setovým objektivem (fotka motorky). Fotka vozíku patří fotoaparátu Kodak a fotka krámu s uzeninou patří Canonu 500D se setovým objektivem.

Datum
Vložil
Titulek

blbost

Dementnejsi recenzi jsem jeste necetl : Fotit můžete i v naprosté tmě :-)))))))))))

Datum
Vložil
Titulek

Re: blbost

uznávám, to "fotit v naprosté tmě" jsem trochu přepískl :)

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.