Návod na zhotovení blesku Beauty-dish

03.10.2009 15:59

Náš standardní blesk vytváří často nepříjemně ostré světlo s tvrdými stíny a k jeho vylepšení se používá zařízení na změkčení světla blesku tzv. beauty-dish. Tyto zařízení beauty-dish lze samozřejmě zakoupit ve specializovaných obchodech s fototechnikou, ale jsou většinou příliš rozměrné a nedají se nasadit na blesk na fotoaparátu, ale pouze na speciální stojanové blesky. Náš návod dokonce umožní zhotovit takový beauty-dish, který si můžeme nasadit přímo na výklopný blesk integrovaný v zrcadlovce, kterou používáme - taková mini varianta beauty-dish.

 

Princip beauty-dish:

Při použití tohoto zařízení nedochází k přímému účinku světelného záblesku blesku na fotografovaný předmět, ale záblesk se nejprve odrazí od odrazové optické vrstvy a tím se rozptýlí a teprve toto jemné diguzní světlo odrazu zasvítí na fotografovaný předmět. Tento princip je používaný například i u mléčných žárovek, kde se difuzní mléčnou vrstvou zamezí dopadu  přímému záření světla na oko, nebo např. u luxusních interiérů ho využívají architekti instalací nepřímého osvětlení, kdy jsou osvětlovací tělesa orientována na stěnu, strop a odtud teprve takto rozptýlené a příjemně měkké světlo osvětluje interiér. Vzniklé difuzní měkké světlo nám zameží vzniku přepalů, odlesků a tvrdých stínů a fotografovanou scénu prokreslí přirozeným příjemným, nebo krásným (beauty) světlem.

 

Co ke zhotovení beatu-dish potřebujeme:

1. Reflektor - který nám bude směřovat naše již difuzní, rozptýlené měkké světlo na fotografovaný předmět - v našem pčípadě to bude větší plastová miska č.1

2. Difuzor - plocha, která nám zabrání osvitu přímým světlem blesku - menší a mělčí miska č. 2

3. Pro zhotovaní reflekčních ploch budeme potřebovat buď alobal, který přilepíme na vnitřní plochu větší misky č. 1 a vnější plochu menší misky č.2, nebo 

   stříbrnou  barvu, která nám alobal může nahradit.

 

Postup:

Změříme si vzdálenost středu reflektoru blesku k nejbližší překážce na fotoaparátu, nejčastěji to bude u zrcadlovky objektiv a odpočítáme 5mm jako bezpečnou vzdálenost, aby nám velká miska nepoškrábala nic na našem drahém fotoaparátu, na který chceme náš beaty-dish instalovat. Zakoupíme si větší plastovou misku č.1  v obchodu s domácími potřebami s poloměrem námi změřené vzdálenosti blesku a objektivu na fotoaparátu. Zakoupímě druhou menší plastovou misku č.2, jejíž největší průměr by měl být stejný jako delší strana relektoru našeho blesku, protože její úlohou je zastínit blesk a odrazit jeho světlo do reflektoru, větší misky č. 1.  Menší miska by měla být i značně mělčí, aby byl dostatek místa na zasunutí blesku a na rozptyl světla u našeho nového beauty-dishe.

Když jsme si misky přinesli domů, vyřízneme na dně větší misky č.1 otvor, který odpovídá reflektoru našeho blesku, který tam při použití zasuneme. Potom nasříkáme na vnitřní povrch větší misky č.1 - reflektoru lepidlo na plasty a nalepíme alobal, nebo nastříkáme stříbrnou barvu. Totéž uděláme na vnější povrch menší misky č. 2.

Pomocí např. plastové tyčinky do svařovací pistole, nebo pomocí jiného umělohmotného profilu, tyčinky přilepíme, přivaříme obě misky pevně k sobě, kdy menší miska bude uvnitř větší misky v kříži, tak že vnější okraje misek přilepíme, svaříme ke kříži zhotoveném z umělohmotných tyček, silnějších pásků a pod. Naší snahou je, aby nám menčí miska zakryla reflektor blesku a přitom byla co nejmenší a mezikruží obou misek bylo co největší. Tímto mezikružím nám potom prochází difuzní světlo k osvětlení fotografované scény.

Nakonec přilepíme pásek se suchým zipem na vhodné místo ke dnu větší misky v jeho středu, abychom mohli nasazený blesk do našeho beauty-dish při používání zafixovat a ovineme kolem těla blesku fotoaparátu a připneme suchým zipem.

Za ca. 200,- Kč získáme originální beauty-dish na míru našeho fotoaparátu a našeho blesku. 

Zpět

Diskusní téma: Návod na zhotovení blesku Beauty-dish

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.